*Името в историята е променено от конфиденциални и етични съображения.

 

От времето в което е била тинейджърка Ивана разказва за токсичният навик на своя баща да проявява „емоционално изливане“върху членовете на своето семейство.На висока корпоративна позиция баща и ежедневно връщайки се от своята работа пропит с гняв и ненавист нахъсано започвал да говори ,колко некомпетентни и незначителни били всички негово колеги.

По време на почти всяка вечеря ,той поставял акцента винаги и само върху собсвените си проблеми и критикувал всеки един от останалите обвинявайки ги ,че не проявяват достатъчно интерес към това ,което говори.Целият гняв и горчивина натрупани от неудовлетвореността му в работата се изливал твърде често върху майката на Ивана ,върху брат и и върху самата нея.

 

В даден момент родителите и се развели и брат и прекъснал всяка връзка с баща им ,докато тя продължила да прави опити да поддържа някакви взаимоотношения с него.Вече пораснала жена със свои собствени деца Ивана многократно се опитвала да поставя здрави граници в моментите в които поведението на  баща и било лошо,казвайки му ,че прекрачва тези граници и ,че трябва да се извини.

 

 

Някои хора имат щастието да растат в прекрасно ,подкрепящо и топло обкръжение на своето семейство ,докато при  други като Ивана динамиката с такова токсично поведение може да бъде разстройваща,тревожна ,дълбоко нараняваща и изключително изтощаваща.

 

Как бихме могли да разберем ,че в семейството ни има човек с токсични черти?

Първият и може би най-важен знак е ,че ние самите не се чувстваме спокойни около този човек.Гамата от усещание варира от тревожност през депресия до неадекватност или тъга .

Въпросът  в един конфликт не кой е прав и кой не ,въпросът е как се чувствате около даден човек и какви емоции преминават през вас докато комуникирате с него.

 

 

Ето някои често срещани признаци на токсично поведение от член на семейството:

 

Тяхното възприятие за вас не съвпада с начина, по който виждате себе си.

 

Те ви обвиняват в неща, които смятате, че не са  така както биват представени от тяхната гледна точка.

 

Те ви карат да се чувствате така, сякаш никога не сте достатъчно или сте лоши за себе си, или по друг начин емоционално дестабилизирани.

 

Те не поемат отговорност за собствените си вредни действия.

 

Те ви манипулират, за да ви накарат да се чувствате виновни.

 

Те ви подценяват или ви унижават.

 

Те лъжат за неща, за да ви накарат да се почувствате зле.

 

Те ви  тормозят, често ви обиждат или критикуват или повтарят негативни неща за вас.

 

Те са безпричинно лоши, подли или презрителни.

 

Те често се занимават с газлайтинг, като ви карат да се чувствате сякаш вашите чувства или спомени не са валидни или верни или ви обвиняват за неща, които са направили.