Силата на отворения ум.

Да бъдеш отворен към опита е ключът към емоционалната и интелектуална гъвкавост.Любопитството примесено с толерантност към чуждата гледна точка всъщност ни дава възможността да изградим по-силна воля по отношение на отстояването на себе си.

Без отворен ум трудно би могло да има личностно израстване в който и да е било аспект.

Нека си представим ,че вашият син или дъщеря на 20 + години има засилен афинитет към пътуването и използва всяка частичка свободно време инвестирайки точно в това.Ако вие обаче преживявате трудност в разбирането на тази страст и се питате непрекъснато :“Какво не е наред с домът и страната ни ,та непрекъснато бяга от тук?“или „Какво лошо има да бъде близо до семейството си“.Ограничаването на представата ви би могло да изключи напълно идеята например да пътувате заедно в определени моменти .Това ,че нечия друга перспектива не съвпада с вашата не би трябвало да бъде повод за отричането и .Различията между хората са имено предпоставката за създаване на любовта,доверието и споделянето.

Как да станем по-отворени?

  1. Откажете се от контрола

Първо, трябва да приемете, че не можете да контролирате всичко. Вие не сте единственият човек в този голям свят и не можете да поемете всичко сами.

 

Независимо дали у дома или на работното място, изберете да дадете на другите пространство да изразят мнението си и да следват собствените си идеи. Дори и да мислите, че „знаете“, че ще сбъркат, важно е да им позволите да опитат; в противен случай никой около вас никога няма да има възможност да научи. И тези, които обичате, никога няма да се почувстват видени, чути, ценени или разбрани.

 

Ако дъщеря ви е ужасна в миенето на чинии, това не означава, че вие ​​трябва да поемете тази работа сами. Бъдете отворени към начина, по който тя прави нещата, дори ако не е начинът, по който бихте го направили. Нека се научи. Можете да предложите насоки, но това, че сте разстроени, че не се прави по начина, по който искате, не е от полза за никого и само ще породи негодувание между вас двамата. Ако я укорите за начина, по който мие чиниите, мислите ли, че тя ще се почувства в безопасност, като дойде при вас, когато има по-голям проблем за решаване?

  1. Позволете си да грешите!

Някой тук да се страхува да не направи грешка? Някой тук да се страхува от грешен отговор? Някой тук да се страхува да не изглежда глупав?

 

Аз също. Толкова се страхувах да не се почувствам глупава и да изглеждам като провал, че не задавах  въпроси нито в гимназията нито в университета. Това беше страхът ми от неуспех да говоря и това е страх, който е много често срещан. Толкова много от нас са парализирани от дълбок страх, че може да се провалят – толкова много, че спираме да опитваме напълно.Научете повече: Как да преодолеете страха, за да не ви контролира повече.За да имате отворен ум, трябва да си позволите да объркате нещата.Това е така нареченото „пускане на контрола“.От опит знам ,че облекчението след като „пуснеш“ментално нуждата да контролираш е прекрасно.

  1. Работете с промяната, вместо срещу нея

Промяната е друг невероятно често срещан страх. Страхът от промяна ни приземява директно в миналото; кара ни да се мръщим гневно отстрани, докато гледаме как хората около нас се учат да вървят напред и да се адаптират към времето.

Трудно е да преодолеем остарелите или неправилни вярвания, предадени ни от нашите родители и обществото като цяло – особено когато промяната идва толкова бързо! Не е нужно да се съгласявате с всичко и не е нужно да харесвате всяка промяна, която идва по пътя ви. Всичко, което трябва да направите, е да имате отворен ум. Вместо веднага да кажете „НЕ“, кажете „МОЖЕ БИ!“